LUDIEKE KENNISMAKING
De bulldog is een krachtig gebouwde hond van 23 tot 25 kg. Het gewicht in verhouding met het totaalbeeld van de hond. Het hoofd is massief en tamelijk groot met een brede korte voorsnuit, donkere ogen en de oren in de vorm van het specifieke "rozeoor". De neus met brede neusgaten moet steeds zwart zijn. De ondertanden moeten voor de boventanden staan maar mogen bij gesloten mond niet zichtbaar zijn. Het lichaam moet kort zijn. De schouders zijn breed en zeer sterk gespierd. De ronde borstkas moet goed tussen de voorbenen hangen. De rug is breed bij de schouders en betrekkelijk smal bij de lendenen waardoor de specifieke "peervorm" ontstaat. De "rouch" die bijzonder kenmerkend voor de Bulldog is wordt gevormd door een lichte daling in de rug vlak na de schouders waarna de ruggegraat moet stijgen naar de lendenen om dan weer plots te dalen naar de staart. De achterbenen zijn minder zwaar dan de voorbenen die kort, recht en stevig gespierd moeten zijn. De staart moet laag zijn aangezet, en mag nooit boven de ruglijn uitsteken. De Bulldog komt voor in eenkleurig of gestroomd, met eventueel een zwarte snuit en zwart masker, of gevlekt. De kleuren zijn bruin in zijn verschillende tinten, beige, wit en gevlekt (wit/bruin of wit/beige of wit met gestroomd). Zwart en black and tan zijn zeer ongewenst.
Qua karakter is de Bulldog zeer social met mensen, met andere honden moet men wel opletten. Meerdere honden van dezelfde sekse ( ook van een ander ras ) kunnen problemen opleveren, zeker als zij een dominant gedrag vertonen. Met andere dieren zoals katten, konijnen, enzoverder waarmee hij samenleeft is hij zeer verdraagzaam. Voor kinderen is hij het ideaal gezelschap indien deze hem liefdevol behandelen. Het is geen hond die een grote loop of lange wandelingen nodig heeft. Hij kan gerust op een flat gehouden worden indien hij geen of niet teveel trappen op moet. Het is geen hond om africhting of agility mee te doen. Bij warm weder moet men wel een beetje oppassen, doch dit geld voor alle kortsnuitige rassen. Een Bulldog is als volwassen hond een rustige hond, doch een jonge Bulldog is zoals elk jong dier speels en kan dan ook wel eens het een en ander vernielen. Het zindelijk maken van een Bulldogpuppie vraagt ook de nodige tijd en aandacht en kan bij sommige individuen iets langer duren dan normaal voorzien wordt.
Wie na het lezen van deze korte omschrijving overweegt om een Bulldog in huis te halen kan misschien gebaat zijn met enkele raadgevingen.

Wie koopt best geen Bulldog ?

Iemand die op zoek is naar een hond die zijn bevelen slaafs opvolgt.
Iemand die op zoek is naar een hond om in een ren zijn domein te bewaken.
Iemand die ganse dagen van huis is.
Iemand die gesteld is op uiterste zindelijkheid.
Iemand die sportief is en dat van zijn hond ook verlangd.
Iemand die niet de nodige liefde, aandacht en verzorging kan geven.
Iemand die zoekt rijk te worden met de fok van de Engelse Bulldog.
Iemand die niet graag opgemerkt wordt wanneer hij met zijn hond gaat wandelen.
Iemand die enkel maar een hond in huis wil als speelgoed voor de kinderen.
Iemand die graag zijn verlof met de hond doorbrengt in warme streken.

Wie is dan wel geschikt voor een Bulldog ?

Iemand die een hond wil die zal luisteren om hem en zichzelf te plezieren.
Iemand die een Bull een huiselijk leven kan geven.
Iemand die minstens verschillende uren per dag in gezelschap van zijn Bull kan doorbrengen.
Iemand die het geduld kan opbrengen om hem zindelijk te maken.
Iemand die graag een uitstapje maakt doch zonder te grote inspanningen te moeten leveren.
Iemand die zijn Bull beschouwd als een lid van zijn gezin.
Iemand die aanvaard ongevraagde opmerkingen te horen, zowel goede als slechte, over zijn hond.
Iemand die een altijd aanwezig vriendje zoekt voor de kinderen.
Iemand die aangepaste oplossingen heeft tijdens de vakantie, zowel voor hond als gezin.

U zegt nog altijd "JA" en wil nu een puppie gaan kopen.

Hier nog enkele raadgevingen bij de aanschaf.

Koop een Bull nooit in een opwelling, of uit medelijden. Een Bullepuppie is zo vertederend dat zij zichzelf verkoopt. De aanschafprijs ligt echter behoorlijk hoog en daarom moet U een puppie steeds in volle vertrouwen kunnen kopen.

Om moeilijkheden na de aankoop te vermijden, enkele tips.

Eis steeds een schriftelijke verklaring waarop de volgende gegevens vermeld staan; naam en adres van koper en verkoper, datum en plaats van de verkoop, verkoopprijs en korte beschrijving van de hond, zoals ras, geslacht, leeftijd, kleur en chip-nummer.
Indien een stamboom gegarandeerd wordt laat dan bevestigen dat het een stamboom van de K.M.S.H. of voor buitenlandse honden een door het F.C.I. erkende stamboom betreft.
Eis steeds het Paspoort voor Gezelschapsdieren van de Europese Unie.
Indien men U een garantie beloofd vraag hier dan ook een schriftelijke bevestiging van.
Lees eerst aandachtig de verkoopovereenkomst en indien U bijkomende eisen stelt laat deze dan eveneens noteren.
Koop steeds een hond bij een betrouwbaar persoon, liefst maar één of maximum twee rassen fokkend.
Vraag steeds om de moederhond te zien. Details betreffende de vaderhond kan U navragen daar deze niet altijd bij de fokker aanwezig is. Vraag ook om eventueel de andere nog aanwezige puppies te mogen zien.
Neem nooit een hondje jonger dan 8 weken oud mee naar huis.
Neem inlichtingen aangaande de voeding van de pup. Meestal geeft de fokker voeding mee voor de eerste dagen opdat de pup niet dadelijk van voeding zou moeten veranderen.
Laat uw pup zo vlug mogelijk volledig onderzoeken door een de Bulldog kennende dierenarts. Stelt deze afwijkingen of ziekte vast verwittig dan dadelijk de fokker van uw puppie ( dit vanwege de garantie ).

Als men A zegt moet men ook B zeggen, dus bedenk dat heel vaak "goedkoop" uitmond in "slechte koop" en men beter iets meer kan betalen dan naderhand tot de conclusie te moeten komen dat men in feite twee honden betaald heeft en nog met lege handen achter blijft.
Bezoek minstens eens virtueel de bij onze vereniging aangesloten charter-fokkers (de meeste hebben een website welke dan ook vermeld wordt) en maak eventueel zelfs eens een afspraak om een bezoek af te leggen. Onze fokkers zijn terug te vinden via de link "Fokkers"

Naar overzicht

Naar begin pagina